In het proces van het maken van een boek is de proefdruk toch wel echt het laatste dat er moet gebeuren. Gisteren was het zover. Een korte inspectie laat nog wat schoonheidsfoutjes zien, die aangepast worden, maar het is de realiteit van zo’n boek dat het toch mooi maakt. Dit proces begon in Augustus 2014 met een simpel belletje. Daarna zijn we hard aan de slag gegaan met vertalen. Vertalen is niet het overnemen van woorden in het Nederlands, maar ook de betekenis van de zinnen en de gedachte van de auteur vanuit een andere taal omzetten naar de onze. Daarnaast moet een boek gepromoot worden, een website dient ervoor gebouwd te worden en aandacht bij vrienden en bekenden moet gegenereerd worden.
Voor al deze stappen zijn bedrijven voorhanden die dit voor je kunnen doen. Zij kunnen dit veel effectiever dan uw schrijver en zijn mede-vertaler. De theorie van arbeidsdeling is dan ook niet de meest ingewikkelde. De theorie gaat er, kort door de bocht, vanuit dat diegene die goed is in hetgeen hij doet, dit ook het meest effectief of productief kan doen. Zo is het, over het algemeen, verstandiger om een elektricien je leidingen aan te laten leggen dan dit te laten doen door een theoretisch wiskundige. De specialisatie van eenieder verhoogt de productiviteit van de samenleving als geheel en daarmee de welvaart.
Vanuit die theorie bezien was het dus niet zo slim om alles zelf te doen. Als ondernemer in spé, dit boek is immers een eerste project, is het echter wel handig om een breder spectrum aan vaardigheden te ontwikkelen. De ondernemer is namelijk iemand die kansen ziet die andere niet of niet meteen zien in het gebied waar hij actief is. Dit kan de ondernemer zien omdat hij specifieke kennis en vaardigheden in zo’n gebied heeft. Zo kan hij bijvoorbeeld ontdekken dat het goedkoper is om Spaanse aardbeien te importeren en hier te verkopen, dan ze hier te telen en te verkopen. Daarmee creëert de ondernemer een voordeel op de markt dat tijdelijk ook in zijn voordeel werkt. Tijdelijk, omdat andere ondernemers de winstgevendheid van zijn actie snel zullen onderkennen en ook uit Spanje hun aardbeien zullen gaan halen. Daardoor ontstaat competitie in die goedkopere manier van aardbeien op de markt brengen en verdwijnt het voordeel van de eerste ondernemer. We dwalen af, want wat heeft dit nu met het boek te maken?
Zoals gezegd is dit boek een eerste project. Zodra we in de toekomst meer van dit soort projecten gaan doen zijn we nu gewapend met de kennis die nodig is om een stuk efficiënter te werken. Projecten kosten daardoor minder tijd. Waarom dan nog steeds niet uitbesteden aan bedrijven die het nog beter kunnen? Heel simpel, dat is een kwestie van ondernemerschap. Om als ondernemer met grote kostenposten te beginnen getuigt niet van goed ondernemerschap. Daarom staat de theorie van arbeidsdeling altijd in verband met de ondernemer en de keuzes die hij moet maken. Die keuzes hangen weer af van beschikbaar kapitaal, tijd, doel, markt en andere factoren. Een praktijk die ik inmiddels aan den lijve ondervindt.
Na een aantal jaren met die theoretische concepten bezig te zijn geweest is het mooi om te zien hoe ze zich in de praktijk laten gelden. Hoe kennis opgebouwd wordt en hoe een goede balans te vinden tussen arbeidsdeling en ondernemen. Het is een tijdrovende, maar interessante weg waarvoor, net als bij echte ondernemers geldt, dat het niet precies duidelijk is waar deze naartoe gaat leiden. Vooralsnog leidt deze weg naar de boekpresentatie op 4 december en over enkele weken tot de verkoop van ‘De armoede van economische gelijkheid’ bij Bol.com