De taxichauffeurs in Rotterdam en Amsterdam hebben concurrentie gekregen van de vervoersdienst Uber. Met dit bedrijf wordt een contract gesloten voor vervoer vanaf een bepaald punt naar een ander punt. Daar krijg je een privé-chauffeur voor, deels zelfs op afroep. Om dit te financieren wordt gewerkt met variabele tarieven. Zo wordt in de spits meer betaalt. Dit is een vrij logische oplossing in een marktsituatie. Er is immers maar een beperkt aantal wagens beschikbaar en de vraag neemt in die periode toe, waardoor mensen bereid zijn meer te betalen.

Dit snijdt uiteraard in de vingers van de taxicentrales die, grotendeels, bij gratie overheids werken met vergunningen, reguleringen, maximumtarieven, klantenstandaarden, klachtencommissies, standplaatscontroleurs enzovoorts enzoverder. Deze tussen markt en overheid vallende groep ondernemers heeft niet de flexibiliteit van Uber. Daardoor lijken deze taxicentrales klandizie mis te lopen. Dat is opzich vreemd, aangezien de prijzen van Uber niet erg veel verschillen met die van de taxicentrales. Daar is een gemiddeld starttarief van €2,55 en vervolgens €1,91 per kilometer of €0.32 per minuut (bron). Bij Uber is het starttarief €3,00 en de ritprijs 1,90 per minuut. (bron) Daar kan het toch niet aan liggen? Toch levert Uber blijkbaar een beter product dan taxicentrales als ze daadwerkelijk klandizie weg zouden snoepen. Ze rijden in mooie auto’s, pikken je voor de deur op, laten je de ritprijs digitaal delen met vrienden en nog een aantal andere zaken. Dit zijn innovaties die taxicentrales niet hoeven te bieden, zij zijn immers verzekerd van vaste standplaatsen op de aangewezen taxiplekken en krijgen de klandizie dus sowieso wel. Uber moet zich dus wel onderscheiden en doet dat blijkbaar met enig succes.

Gelukkig is daar de wijsheid van de Inspectie Transport. Uber zelf stelt een contractvervoerder te zijn. Niets daarvan, de Inspectie Transport, kenner van de markt, voorvechter van ondernemerschap weet wat het is: ‘Wij hebben Uber laten weten dat het een taxibedrijf is’. Dit is rood.

%d bloggers liken dit: