Een heuse bijlage bij Deel 2 van de Correspondent analyse. Daarin bespraken we dat Oekraïne meermalen geld heeft ontvangen van de EU en het IMF. Belangrijk ook dat deze leningen grotendeels gestoeld zijn op het tekenen van het associatieverdrag met de EU. Toch is Oekraïne sinds 25 September technisch failliet. Wat gebeurt er eigenlijk met al dat geld? Dat zoeken we natuurlijk niet zelf uit. Schoenmaker blijf bij je leest, enzo. De cijfertovenaars van 925.nl deden dat namelijk al met een eigen onderzoek, waarvoor onze dank. Dat artikel leest als een jongensboek met alleen maar boefjes en onderstaande is daar een bewerking van.
Het komt erop neer dat er $1.800.000.000,- verduisterd is van IMF leningen aan Oekraïne. Een dergelijk bedrag verdwijnt niet zomaar zult u denken. Dat klopt. Het ging als volgt. Het bedrag wordt gestald op de rekening van Privatbank. Dit wordt gedaan als onderdeel van een van de tranches die het IMF stort, met een totaal 20.2 Miljard Dollar. Dat bedrag kent u nog, want dit wordt gestort, mede op grond van het bold economic program dat de Oekraïense regering in 2014 is gestart. Ofwel, mede op grond van het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU.
Vervolgens vragen 42 Oekraïense bedrijven, in handen van 54 Offshore ondernemingen met vestigingen in de Cariben, VS én Cyprus, bij die Privatbank in totaal een krediet op van $1.800.000.000,-. Onderpand voor die kredieten zijn nog te bestellen producten. Met die kredieten worden de producten daadwerkelijk besteld bij 6 bedrijven. De betaling ervoor wordt overgemaakt naar de rekeningen van die 6 bedrijven, die toevallig allemaal hun rekening bij dezelfde Privatbank op Cyprus hebben. De 6 bedrijven leverden echter nooit die producten. De 42 Oekraïense bedrijven gaan vervolgens om hun geld naar de rechter, die bekrachtigd dat de 6 bedrijven inderdaad hadden moeten leveren, maar ook dat de kredietovereenkomsten blijven bestaan. Het lijkt dan, juridisch, of die producten in handen zijn van de bank, maar in de praktijk zijn ze er niet. Zo krijgen die 42 bedrijven, op last van de rechter, in totaal $1.800.000.000. Het geld verdwijnt vervolgens naar het buitenland. Privatbank op Cyprus blijft nu achter met $1.800.000.000,- aan lege hulzen binnen de EU.
Wanneer zich dit afspeelde vraagt u zich af? Augustus 2015. Wie is er dan verantwoordelijk? Deze man die nu in de Verenigde Staten zit, Kolomoisky. Hem zullen we later deze week ook nog tegenkomen. Hij heeft het namelijk niet zo op Russen én heeft een privé-leger van 20.000 man en was tot medio Maart 2015 een belangrijke bondgenoot van de regering in Kiev. Zo zijn er meer. Het belang van deze verdwijntruc is nogal groot. De corruptie binnen de Oekraïense regering is zo groot dat zelfs President Petro Poroshenko zijn gelden in de Bijlmer stalt, wederom dank aan het speurwerk van de jongens en meisjes van 925.nl. Zoveel geld naar Oekraïne sturen is dus ‘misschien’ niet zo handig.
Nog beter, sinds de aanpassing van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) bestaat de no-bailout clausule niet meer. In het verdrag van Rome was in Art. 57 geregeld dat landen verantwoordelijk waren voor hun eigen huishoudboekje. Sinds 2012 niet meer. Mede daardoor zijn instituties als het ESM en het EFSF opgericht. Zij helpen banken binnen de EU als deze omvallen of geld tekort komen, zoals dus Privatbank op Cyprus dat binnen de EU ligt. Zegt de Cypriotische tak van Privatbank nu dat zij $1.800.000.000,- nodig hebben omdat ze anders failliet gaan, dan zullen ze dat krijgen. Van uw belastinggeld. Dat is uiteraard nog niet gebeurd. Eerder dit jaar was het bijna zover, die zaak loopt nog steeds. Na tientallen miljoenen steun van de Oekraïense overheid is de bank nog steeds practisch failliet. Over Oekraïne zelf, dat sinds 25 September technisch failliet is, vindt op 14 Oktober aanstaande een leuk gesprek plaats. Zo verliest zo’n geldstroom van uw belastinggeld naar Oekraïne, voor statebuilding of democratische hervormingen, toch wat van zijn glans…
De foto is gemaakt door: Sergey Galyonkin en is gemaakt in het ‘Madurodam’ van Kiev